Ellen Adank – Schilderen & keramiek

Tekenen en schilderen doe ik eigenlijk al van kinds af aan. De afgelopen 15 jaar ben ik me steeds serieuzer gaan toeleggen op de schilderkunst en het vervaardigen van keramiek. Ik volgde diverse opleidingen. Aanvankelijk schilderde ik veel in acryl, de laatste jaren heb ik echter de liefde opgevat voor olieverf.   

Ik schilder graag abstracte portretten en ander abstract werk, maar ook de dieren in mijn directe omgeving hebben mijn warme interesse. Ik vervaardig regelmatig schilderijen en keramiek in opdracht. Met olieverf, oliepastel en paletmes kun je je creativiteit de vrije hand geven. Maar ook het verwerken van papier, foto’s, zand, gips en textiel biedt eindeloze mogelijkheden, die ik vaak toepas in mijn werk.

Ook exposeer ik regelmatig en deed voorgaande jaren mee aan de Open Atelier Route Leusden-Woudenberg, de Kunstroute Maarn-Doorn en de Leuke-Adresjes-Route. Ik exposeer ook elders mijn werk, zoals in 2020 in de Aedes Hogeschool van Dronten samen met Rietje Smal, Ineke Wurfbain en Nicole Kruimel (van 1 februari tot 1 november 2020). In 2021 exposeer ik in Achterveld (De Coöperatie), Barneveld (Norschoten) en tijdens de KunstKijkRoute (DA in Woudenberg) en digitale AtelierRoute van 1 t/m 18 april in Leusden en Woudenberg. 

Op dit moment ben ik bezig met een serie doeken, die ik de “Stekeligheden” heb genoemd. Ik schilder planten zoals distels, berenklauw en kaardebol. Allemaal stekelige planten. Het is mijn reactie op de coronatijd. Ik vind het een ‘stekelige’ tijd, mensen reageren vaak ‘stekelig’, het is allemaal niet zo gezellig. Deze stekelige planten hebben echter ook hun eigen schoonheid en die wil ik ook laten zien. En natuurlijk hoop ik dat we deze stekelige tijd gauw achter ons kunnen laten en weer gewoon gezellig kunnen samenzijn en ik de deuren van mijn atelier wagenwijd open kan zetten voor publiek! 

 

Tekst bij het schilderij voor het nationaal thema 2020 “75 jaar vrijheid”:
Soms zit je hoofd zo vol met alledaagse beslommeringen en muizenissen. Dan is het heerlijk om een leeg doek te pakken en een palet met maar een paar kleuren. En dan je hoofd leegmaken door kleur aan te brengen op het doek en te zien wat er ontstaat. Dat geeft ruimte en is voor mij vrijheid.