Ellen Adank – Schilderen & keramiek

Tekenen en schilderen doe ik eigenlijk al van kinds af aan. De afgelopen 20 jaar ben ik me steeds serieuzer gaan toeleggen op de schilderkunst en het vervaardigen van keramiek. Ik volgde diverse opleidingen. Aanvankelijk schilderde ik veel in acryl, de laatste jaren heb ik echter de liefde opgevat voor olieverf.   

Ik schilder graag abstracte portretten en ander abstract werk, maar ook de dieren in mijn directe omgeving hebben mijn warme interesse. Ik vervaardig regelmatig schilderijen en keramiek in opdracht. Met olieverf, oliepastel en paletmes kun je je creativiteit de vrije hand geven. Maar ook het verwerken van papier, foto’s, zand, gips en textiel biedt eindeloze mogelijkheden, die ik vaak toepas in mijn werk.

Ook exposeer ik regelmatig en deed voorgaande jaren mee aan de Open Atelier Route Leusden-Woudenberg, de Kunstroute Maarn-Doorn en de Leuke-Adresjes-Route. Ik exposeer ook regelmatig elders in Nederland.

Tijdens de corona-epidemie hield ik me bezig met een serie doeken, die ik de “Stekeligheden” heb genoemd. Ik schilderde planten zoals distels, berenklauw en kaardebol. Allemaal stekelige planten. Het was mijn reactie op de coronatijd. Ik vond het een ‘stekelige’ tijd, mensen reageerden vaak ‘stekelig’, het was allemaal niet zo gezellig. Deze stekelige planten hebben echter ook hun eigen schoonheid en die wilde ik ook laten zien. En natuurlijk hoopte ik dat we deze stekelige tijd gauw achter ons konden laten en weer gewoon gezellig kunnen samenzijn en ik de deuren van mijn atelier wagenwijd open kan zetten voor publiek! 

De laatste tijd houd ik mij veel bezig met keramiek. Dit is weer een heel andere dimensie van creëren om letterlijk onder je handen iets te laten ontstaan. Heel fysiek, maar ook heel verrassend.

 

Tekst bij het schilderij voor het nationaal thema 2020 “75 jaar vrijheid”:
Soms zit je hoofd zo vol met alledaagse beslommeringen en muizenissen. Dan is het heerlijk om een leeg doek te pakken en een palet met maar een paar kleuren. En dan je hoofd leegmaken door kleur aan te brengen op het doek en te zien wat er ontstaat. Dat geeft ruimte en is voor mij vrijheid.